Săptămâna bucuriei în familie
23 aprilie 2020
Nivel vârstă: 12-18 ani
Propus de: Anca Toader, prof. Consilier CJRAE B-N, Școala Gimnazială “Avram Iancu” Bistrița
Materiale necesare: creion, hârtie, propria imaginație 🙂
Știu că ești acasă de ceva vreme. Chiar dacă faci multe lucruri, parcă ai vrea să faci ceva deosebit. Ce-ar fi ca astăzi să îți folosești la maxim imaginația și să aduci bună dispoziție în jurul tău?
Iată ce îți propun:
1. Fă o listă cu membrii familiei tale extinse* (vezi mai jos ce înseamnă familie extinsă)
2. Vorbește cu ei (față în față sau la telefon sau în online) și află care sunt hobby-urile, pasiunile lor (notează-le pe foaie).
3. Pornind de la ce ai descoperit, pregătește câte o surpriză pentru fiecare din ei, cu ce găsești prin casă (dacă dorești, poți face acest lucru până la finalul săptămânii). Vei afla, poate, că unora deja le-ai făcut o surpriză plăcută, întrebându-i ce mai fac și ce le place. Știu că nu ești în pană de inspirație, odată ce ai aflat ce le place, dar, na, asta e pasiunea mea, să te ajut cu câteva exemple: poți pregăti un desert, poți face o ramă handmade pentru fotografia preferată a cuiva, poți descărca o carte audio pentru careva, poți face un playlist cu muzica preferată de cel cu care ai vorbit, poți ajuta la treburile casnice fără să ți se ceară, poți trimite mesaje care binedispun (glume, desene etc), poți cere unui membru al familiei să te învețe ceea ce îl pasionează etc.
4. Începe un jurnal din prima zi în care ai început să contactezi persoanele și scrie cui i-ai oferit o surpriză, cum a reacționat, cum crezi sau știi că s-a simțit (pentru că ți-a spus) și cum te-ai simțit tu în timp ce plănuiai și după ce ai văzut reacția.
5. Poți extinde acțiunea ta și în afara familiei. Pentru asta, reîncepe cu punctul 2.
Reflecție
1. Ție ce ți-a plăcut mai mult: să faci surprize (plăcute) sau să ți se facă? De ce?
2. Cum s-ar schimba viața de zi cu zi, dacă oamenii și-ar face un asemenea plan și s-ar ține de el? Ar fi dificil? De ce?
3. Există oare posibilitatea ca supriza plănuită de tine să fie percepută greșit de celălalt? Ai pățit asta? Dacă da, de ce oare? Ce ai fi putut face diferit ca să fie percepută pozitiv surpriza ta? Poți discuta pe baza acestor întrebări cu membrii familiei tale sau cu prietenii. De mare ajutor vor fi aici și notițele din jurnal.
Informații
*Familia extinsă (numită și familia lărgită sau familia compusă) cuprinde pe lângă părinți și copii, bunicii, unchii, mătușile, verișorii primari, străbunicii.
Poate îți este cunoscută expresia “e mai bine să dai decât să primești”. Oferind, le transmitem celorlalți că ne pasă, că sunt importanți. Relația dintre noi devine mai apropiată.
Putem dărui lucruri materiale. Însă, uneori, simpla noastră prezență, ajutorul nostru, o vorbă bună sau un zâmbet sunt mai de preț. De exemplu, oamenii de știință au arătat că e foarte greu să fii încruntat când privești pe altcineva zâmbind. Știi de ce? Pentru că zâmbetul e transmisibil și anulează controlul pe care îl avem asupra mușchilor faciali (mușchii feței). Zâmbetul este atât de important pentru relațiile noastre cu ceilalți, încât suntem „echipați” cu el chiar de dinainte de a ne naște. Cu ajutorul tehnologiei 3D cu ultrasunete, putem să vedem că fătul pare să zâmbească în burtica mamei. După ce se nasc, copiii continuă să zâmbească, la început mai ales în somn. Chiar și copiii orbi zâmbesc la auzul vocii umane. Zâmbetul e una dintre cele mai de bază și universal răspândite expresii umane. Află mai multe despre puterea ascunsă a zâmbetului aici:
Sau vezi alte lucruri simple care aduc bucurie, aici:
Nu doar ceilalți, ci și noi înșine avem o stare de bine atunci când dăruim. Cercetătorii au arătat că a face fapte bune ne ajută să ne simțim mai fericiți, ne reduce stresul sau tristețea. Totodată, ne ajută să fim mai sănătoși din punct de vedere fizic și chiar să trăim mai mult. Poți citi mai multe despre legătura dintre faptele bune și starea noastră aici: