loader image

CV Organizațional FNO

Aici se află etapele poveștii pe care am clădit-o cât și recunoașterea eforturilor depuse pentru a face educația mai accesibilă pentru toți.

2024

E lansat proiectul Inimi Deschise: Cercul Siguranței la tine acasă, un proiect care aduce părinții mai aproape de copii și de nevoile acestora, ajutându-i să-și clădească o relație sigură și puternică.

Se deschid 10 noi cluburi IMPACT, al căror focus este dezvoltarea durabilă.

Am sărbătorit ziua de 1 Iunie în Tabăra VIAȚA, cu un eveniment dedicat activităților pentru copii și părinți.

Se lansează Community as a classroom care aduce metodologia Service Learning și Place Based-Learning mai aproape de practica curentă a școlii, oferind contexte de învățare relevantă pentru elevi, în timp ce aceștia devin agenți ai schimbării pozitive în comunitățile lor.

Implementăm și proiectul Iubim sustenabilitatea în modă cu dorința de a educa tinerii de gimnaziu și liceu cu privire la impactul industriei textile asupra mediului și de a inspira schimbări pozitive în comportamentele acestora.

Programul de literație dezvoltat cu sprijinul partenerului strategic PEPCO România în cadrul Fundației Noi Orizonturi în perioada 2020-2024 va fi derulat de Asociația Toți Copiii Citesc începând cu luna Octombrie 2024.

2021

Continuă adaptarea programelor în condiții de pandemie. În România școala este închisă sau se derulează în online până în luna mai. Este dezvoltat și derulat Edulab pentru ecoturism, primul program hibrid, destinat direct elevilor din ecodestinații. Elevii au acces la cursuri online, asincron (cu înregistrări video) sau sincron (cu specialiști) iar proiectele le derulează offline, la ei în comunitate.

Școli cu scLipici – programul de dezvoltare a literației – ajunge la peste 4000 de cadre didactice și implică 21 de școli în organizarea de școli de vară pentru aproape 1000 de elevi. Peste 35.000 de persoane au accesat biblioteca de cărți online.

Vacanță cu educație – am susținut 49 de școli și grădinițe pentru a derula programe de tip școli de vară pentru a readuce învățarea și conectarea către copii și părinți.

Programul de educație parentală Cercul Siguranței este integrat în proiectul Clubul Familiei și pilotat cu 7 grădinițe din jud Bistrița-Năsăud.

PREMII

2021

Proiectul Edulab – Antreprenoriat pentru educație a primit premiul III la Gala Societății Civile 2021, secțiunea Proiecte pentru Tineret

Edulab – Antreprenoriat pentru educație – Vitas & Fundația Noi Orizonturi a primit distincția Silver Recognition în Community Index, la categoria Antreprenoriat/Entrepreneurship

Campania Nu lăsăm pe nimeni în urmă, Scoli cu scLipici – PEPCO România & Fundația Noi Orizonturi a primit distincția Silver Recognition în Community Index, la categoria Medii Defavorizate

2020

Anul începerii pandemiei. Schimbăm rapid formatul programelor de formare, fiind printre primele organizații din România care oferă cadrelor didactice formare în sistem asincron, folosind o platformă tip MOOC. Programul Campionii Planetei ajunge rapid la peste 1400 de participanți-profesori.

Vara 2020 este o vară a taberelor și școlilor de vară – adaptăm și aducem aproape de copii învățarea și distracția, chiar dacă în parcurile de frânghii nu se desfășoară nicio activitate.

Prima ediție a programului Școli cu scLipici este derulată în 5 comunități rurale din jud Cluj și relevă urgența atenției pentru literație la copiii din ciclul primar.

PREMIU

2019

GreenIMPACT – Locul I, Gala Tineretului al Ministerului Tineretului și Sportului.

GreenIMPACT – educație pentru viitorul turistic al satului românesc este premiat la Gala Tinerilor din mediul rural

2019

Este organizată Conferința Internațională de Service-Learning, cu sprijinul CLAYSS Argentina, organizația far în ce privința Service-Learning în școlile din lume.

Derulăm un număr record de evenimente de formare: 110 cursuri, conferințe, gale regionale, ateliere cu profesori sau părinți, tabere și scoli de vară.

Numărăm peste 800 de cluburi IMPACT în toată lumea, dintre care 193 în România.

Împreună cu Pepco România, am lansat VIAȚA la țară, o tabăra de zi, organizată în comunitatea copiilor, care urmărește dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitate și încrederea copiilor în forțele proprii.

PREMIU

2018

Școli conectate la comunitate – Locul I, la Gala Societății Civile

Școli conectate la comunitate a primit premiul I la Gala Societății Civile 2018, secțiunea Comportament civic și participare publică.

PREMIU

2018

Green Service Learning – Locul II, la Gala Societății Civile

Proiectul „Green Service Learning” a primit premiul II la Gala Societății Civile 2018, secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat.

PREMIU

2018

GreenIMPACT – Locul I, Gala Tineretului al Ministerului Tineretului și Sportului.

GreenIMPACT – educație pentru viitorul turistic al satului românesc este premiat la Gala Tinerilor din mediul rural

2018

După 8 ani de colaborare și dezvoltare, World Vision Internațional a inclus programul IMPACT ca program cheie, recomandat pentru toate țările, pentru dezvoltarea adolescenților.

Este publicat studiul privind învățarea relevantă în școli iar programele de formare pentru adaptarea metodelor de predare-învățare ajung la peste 800 de cadre didactice.

2017

Sunt lansate primele adaptări ale programului IMPACT la misiuni și obiective de învățare specifice: GreenIMPACT – educație pentru dezvoltarea satului românesc și CredoIMPACT- dedicat promovării credinței active, a speranței și iubirii în rândul tinerilor din întreaga lume.

Susținem peste 250 de școli din România în procesul lor de dezvoltare ca organizații care învață, care progresează continuu pentru a fi cât mai bine pregătite, la rândul lor, pentru rolul de facilitator și încurajator al procesului învățării fiecăruia.

Cursul “Strategii ale Învățării Experiențiale” este acreditat de către Ministerul Educației, aducând în prin plan jocul și povestea ca metode de lucru în peste 300 de clase de elevi, din România.

SKYE, programul de antreprenoriat, dezvoltat împreună cu World Vision Internațional, este certificat de Children and Youth Finance International

Este finalizat al treilea parc de aventură pentru programul VIATA, de la Câmpul lui Neag, unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe partea de turism și educație prin aventură din țara noastră.

PREMIU

2016

„Proiectul de voluntariat al anului în domeniul tineret”

Lideri juniori, gata de acțiune! a primit premiul „Proiectul de voluntariat al anului în domeniul tineret” la Gala Națională a Voluntarilor, eveniment organizat de federația Volum.

2016

În urma primei campanii de advocacy a Fundației Noi Orizonturi, Ministerul Educației modifică modul de implementare al programului Școala Altfel.

Fundația Noi Orizonturi organizează prima ediție a conferinței Arhitecții Educației, deschizând drumul evenimentelor majore dedicate cadrelor didactice și specialiștilor în educație, deopotrivă.

170 de cluburi IMPACT funcționează la nivel național iar programul se extinde în alte 4 țări noi: Sri Lanka, Georgia, Palestina, Bosnia-Herțegovina.

Sunt publicate rezultatele primului studiul asupra efectelor programului IMPACT, realizat în rândul alumnilor IMPACT și VIAȚA cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani

PREMIU

2015

„Proiectul de Voluntariat al Anului în Domeniul Activism și Drepturile Omului”

Global Fund for Children (GFC) recunoaște parteneriatul unic cu Noi Orizonturi legat de promovarea demnităţii copiilor şi a tinerilor vulnerabili. Prin GFC, am oferit training-uri pentru cluburile IMPACT, pentru recrutarea voluntarilor, dar şi pentru susţinerea cluburilor IMPACT din Valea Jiului.

2015

Este inaugurată, la Vulcan, pe Valea Jiului, sala de cățărare Fără Limite, proiect social al unui voluntar american realizat cu sprijinul Noi Orizonturi.

Programul Romanian Semester Abroad este votat, în America, în top 10 programe de educație în străinătate.

2014

Este lansat modelul de antreprenoriat SKYE, dezvoltat și implementat la nivel internațional împreună cu World Vision.

2013

Modelul IMPACT este replicat la nivel internațional, cu ajutorul unui parteneriat cu World Vision.

VIAȚA Tușnad primește premiul Erste Social Innovation.

2011

Este construit, la Băile Tușnad, un curs de frânghii la joasă și mare înălțime; aici a fost organizată prima tabără VIAȚA pentru IMPACT.

2010

A fost formată prima comunitate de traineri IMPACT. În acest moment Noi Orizonturi colaborează cu 40 de formatori pregătiți să livreze cursuri centrate pe metode experiențiale.

A fost organizat la Straja primul Curs VIAȚA pentru Animatori Centre de Vacanță, care pregătește anual minim 15 persoane pentru a deveni animatori.

2009

Prima inițiativă de a introduce antreprenoriatul social în programul IMPACT, după o idee a Ancăi Bahna (MiniPrix) cu sprijinul unui grant Youth in Action.

PREMIU

2008 – 2009

Global Fund for Children (GFC) recunoaște parteneriatul unic cu Noi Orizonturi legat de promovarea demnităţii copiilor şi a tinerilor vulnerabili. Prin GFC, am oferit training-uri pentru cluburile IMPACT, pentru recrutarea voluntarilor, dar şi pentru susţinerea cluburilor IMPACT din Valea Jiului.

2008

Se înființează primele 50 de cluburi IMPACT în Cluj și se deschide biroul FNO Cluj-Napoca.

PREMIU

2007

Premiul The NESsT

Noi Orizonturi primește premiul The NESsT – ABN AMRO la Social Enterprise Competition. Această diplomă reprezintă recunoaşterea dezvoltării unui plan de afaceri în domeniul turismului care să ofere suport pentru angajamente sociale care să vină în ajutorul fundaţiei.

„Ghidul modelelor de bună practică din România în proiecte pentru tinerii şi adulţii cu dizabilităţi”

Cluburile IMPACT primesc Diploma pentru „Ghidul modelelor de bună practică din România în proiecte pentru tinerii şi adulţii cu dizabilităţi” acordată de Fundaţia Inimă de Copil.

2007

Rețeaua națională IMPACT ajunge să numere 145 de cluburi, mulțumită unui grant NOKIA/International Youth Foundation.

Este primul an în care funcționează programul Romania Semester Abroad, prin care tineri studenți ai Colegiului american Northwestern au posibilitatea de a studia în România.

Se deschide biroul din București al Fundației Noi Orizonturi.

2006

Modelul IMPACT este replicat la nivel național în parteneriat cu Biserica Ortodoxă, prin deschiderea a 18 cluburi în 10 județe, mulțumită unui grant International Orthodox Christian Charities/United State Agency for International Development.

PREMIU

2005

Diploma de Excelență

Cluburile IMPACT primesc Diploma de Excelenţă pentru cel mai bun proiect de tineret la Gala Tineretului Hunedorean.

2005

Sunt scrise primul Manual IMPACT și primul Curriculum IMPACT.

Diana Certan devine primul manager al Fundației Noi Orizonturi. Pentru a înțelege mai bine organizația, se mută la Lupeni.

2004

Se deschid primele 15 cluburi IMPACT în Valea Jiului, printr-un grant International Youth Foundation (IYF) dedicat replicării modelului IMPACT. În anul următor IMPACT a fost menționat în seria de bune practici „What Works in Youth Engagement”, a IYF.

2003

Este implementat un prim proiect de serviciu în folosul comunității – amenajarea unei toalete ecologice în Retezat. Reușita ne-a convins că IMPACT merită să devină un model replicat la scară mare.

PREMIU

2002

Gala Societăţii Civile

Programul VIAŢA este nominalizat la Gala Societăţii Civile, eveniment anual de recunoaştere a excelenţei în domeniul activismului social. În urma nominalizării, VIAŢA este recunoscut ca unul dintre cele mai bune trei programe în domeniul activităţilor de tineret din România.

2002

Este lansat primul club IMPACT (numit atunci Kaizen), în sufrageria soților Bates.

2000

Dana și Brandi Bates înființează, la Lupeni, Fundația Noi Orizonturi. În anul precedent fusese construit, mulțumită lor, primul curs de frânghii din România, la Straja, cu voluntari coordonați de Project Adventure USA.

A fost organizat la Straja primul Curs VIAȚA pentru Animatori Centre de Vacanță, care pregătește anual minim 15 persoane pentru a deveni animatori.