Tabloul recunoștinței
22 aprilie 2020
Nivel vârstă: 10-18 ani
Materiale necesare: o ramă de lemn sau de carton sau alt material reciclabil; ace de gămălie, cuie de dimensiuni mici sau pioneze; veioză; post-it-uri / hârtie de diferite culori; creioane colorate, carioci; lipici; foarfecă; ciocan; sfoară.
În fiecare zi se întâmplă lucruri frumoase, în fiecare zi noi sau cei de lângă noi fac ceva care este bun, frumos, plăcut și merită recunoștință. De ce oare le pierdem din vedere? Asta e o întrebare la care merită să meditezi și să pui în aplicare planul pe care ți l-am pregătit. Realizarea lui intră în categoria fapte pentru care meriți recunoștința celorlalți, deci, hai să vedem ce e de făcut:
- Caută o ramă sau construiește una din ce materiale ai la îndemână. (carton, lemn sau alte materiale reciclabile).
- Bate pe latura interioară a ramei cuie de mici dimensiuni, ace de gămălie sau pioneze din loc în loc, la distanțe egale.
- Întinde între cuie, ace sau pioneze bucăți de sfoară, într-o dezordine creativă.
- Fixează rama pe un perete dintr-o cameră din casa ta.
- Alege,împreună cu fiecare membru al familiei tale, o culoare preferată pentru propriile bilețele.
- Realizează un cod al culorilor membrilor familiei, pe care să-l atașezi într-un colț al ramei.
Cam așa arată tabloul pe care îl construiești.
- În fiecare seară, pe un bilet, fiecare membru al familiei scrie câte un motiv de recunoștință pentru fiecare membru al familiei. Dacă sunt mai multe motive, se scriu mai multe bilețele, respectând codul culorilor
- Agață bilețelele colorate pe sfoară împreună cu ceilalți membri ai familiei.
- Când s-a umplut tabloul, faceți o poză, luați bilețelele jos și reîncepeți. Ar fi interesant să deschizi o discuție, cu întreaga familie despre cum acest tablou vă influențează viața de zi cu zi.
Informații
Recunoștința este esențială pentru a avea o viață liniștită și împlinită. Este un sentiment de recunoaștere a datoriei față de un binefăcător. Acest sentiment ne face să apreciem fericirea din momentul prezent.
Americanii au o zi specială dedicată recunoștinței, numită Thanksgiving Day. Aceasta este sărbătorită în a patra zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an. Cu această ocazie, toți membrii familiei se adună acasă în semn de mulțumire pentru tot ceea ce li se întâmplă bun în viață.
Formele prin care oamenii își manifestă recunoștința sunt diverse: ascultare activă, mulțumire, îmbrățișare sau zâmbet, întoarcerea favorului sau serviciului sau pur și simplu comportamentul prietenesc cu cei din jurul nostru, a fi alături, a da o mână de ajutor (chiar și celor pe care nu îi cunoaștem și de la care nu așteptăm nimic în schimb).
Propus de: Raluca-Maria Gross, profesor chimie-fizică, Liceul Tehnologic Lechința, Ianoşi Ernestiu, profesor matematică, Liceul Tehnologic Lechința, Iliuţă Ana-Maria, profesor limba și literatura română, Liceul Tehnologic Lechința.