Tema activității
- Luarea deciziilor
Domeniul de învățare
- Altele
Metoda educațională
- Lucru/Exercițiu individual
- Lucru pe grupe
- Dezbatere
Descriere
Această metodă este una pe care o putem utiliza atunci când dorim, individual sau în grup, să luăm o decizie rațională, cu condiția să avem informații suficiente anterior exercițiului decizional. Ea poate fi utilizată atunci când există mai multe alternative concurente și oarecum egal valorice.
Pregătire: multiplicați fișa.
Facilitare:
- cereți participanților să enumere alternativele de rezolvare a unei probleme (brainsorming și dvs notați sau brainwritting pe post-ituri și apoi se citesc în grup
- cereți participanților să propună criterii de decizie (uneori se pot utiliza toate, alteori, dacă sunt foarte multe, atunci le putem ierarhiza și utiliza primele cele mai importante). Și aici se poate realiza prin brainstorming sau brainwritting. Uneori e necesar să clarificați un criteriu (relevanța lui, importanța, claritatea, dar numai după ce s-au enunțat toate ideile). Porniți o discuție cu participanții legată de criteriile de decizie, oferiți unul sau două exemple, precum: soluția poate fi pusă în practică de către ei cu resursele de care dispun; rezolvarea problemei are un impact major în comunitate, prin acest proiect ei învață foarte multe lucruri, cauza pentru care vor să facă voluntariat îi motivează foarte tare etc
- cereți partcipanților să completeze fișa din anexă
- rugați participanții, individual sau în grupe de 3/5 să evalueze fiecare alternativă pe baza criteriilor admise. Alternativa care satisface cem mai mult criteriul x primește 1 punct, șamd (alegeți dvs scala, funcție de complexitatea problemei și vârsta elevilor, de ex 1/2/3 sau 1/2/3/4 etc)
- Facem totalul: alternativa cu cele mai puține puncte este cea mai bună.
Dacă există alternative egal valorice, atunci se mai introduce un criteriu de departajare.
Puteți decide să lucrați în 2 runde sau mai multe, depinde de mărimea grupului și de timpul disponibil. Prima rundă de evaluare poate fi individuală, apoi în echipe de 5 (unde se negociază), apoi fiecare grup prezintă punctajul lor și se adună rezultatul.
Obiective de învățare
- Participanții formulează soluții de rezolvare a unei probleme din comunitate
- Participanții formulează criterii de decizie
- Participanții evaluează, pe baza criteriilor enunțate, soluțiile alternative propuse
Competențe IMPACT
- Management de proiect
Competențe Europene
- Ştiinţifice şi tehnologice
- Civice şi sociale
Valori
- Discernământ
- Viziune și perspectivă
- Creativitate
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- Peste 60 minute