Schimbă-ți rolul!
18 august 2021
Ghid practic pentru profesori de împuternicire a tinerilor pentru a deveni agenți ai schimbării
„Imaginați-vă stând într-o piață din oraș, cândva în viitor. S-au întâmplat foarte multe lucruri în decursul anilor, iar locul s-a schimbat puțin. Poate nici nu îl mai puteți recunoașteți atât de bine. În timp ce stați, puteți simți textura băncii și doriți să vă bucurați de această senzație așa cum trebuie. De aceea, vă veți face comozi pe bancă… În jurul vostru, se aud vocile trecătorilor. Se simte o briză ușoară, soarele vă încălzește pielea, iar senzația e foarte plăcută… În timp ce priviți clădirile din jurul vostru, observați cât de masive și uimitor de colorate sunt. Priviți-le fațadele. Care dintre ele este aparte și vă îmbie să vedeți ce se află înăuntru”.
Aceasta este una din activitățile incluse în ghidul creat în proiectul Schimbă-ți rolul!, ce poate fi folosit pentru a dezvolta competențe în domeniul dezvoltării educației pentru cetățenie activă. Ghidul a început să fie dezvoltat la jumătatea anului 2019 și încheiat în primăvara anului 2021, într-o perioadă provocatoare pentru toate sistemele educaționale din lume.
Cui este adresat? Profesorilor de gimnaziu și școli primare (chiar și la liceu pentru unele activități), precum și altor educatori care simt nevoia de a dezvolta competențele cetățenie activă ale elevilor lor, esențiale pentru secolul 21.
La ce ajută? La a derula întâlniri interesante pentru elevi și pentru profesori. La a desfășura activități care îndeamnă elevii să ia decizii independente și să influențeze factorii de decizie din comunitățile lor. La a dezvolta un atașamentul crescut față de locul în care locuiesc al elevilor dumneavoastră.
Răsfoiți capitolele acestui ghid și cu siguranță veți găsi ceva ce vă place – sfaturi pentru o învățare participativă, concepte de bază precum Cetățenie activă, Obiective de Dezvoltare Durabilă (Capitolul 2) sau Călătoria eroinei, Ochelarii roz, Interviul în comunitate (Capitolul 4). Dacă sunteți curioși cum lucrează organizațiile partenere din alte țări mergeți la Capitolul 3 și dacă vreți să aflați cum au perceput profesorii noștri aceste metode atunci citiți Testimonialele. Poftă mare!